Hevekurv for Surdeigsbrød – God Heving
Ved brødbaking finnes det mange faktorer som påvirker hvordan et godt deig blir til et vakkert brød. En av disse faktorene er bruken av hevekurver (gjærkurver). Hvorfor man bør bruke dem, når man trenger dem og når man ikke trenger dem, og hvor man kan kjøpe dem, forklarer jeg her. Det du ikke finner i denne artikkelen, trenger du heller ikke å vite om hevekurver.

Hva er en hevekurv og hvorfor trenger man den?
En hevekurv er en type skål i forskjellige former, hvor en deig kan modne frem til brødet skal bakes. Deigen kommer i hevekurven etter den såkalte bulkhevingen (første modningsfase av en brøddeig), etter formingen, og kan der beholde den ønskede formen. Deigen flyter altså ikke utover igjen. I denne formen modner brøddeigen ferdig i den såkalte sluttmodningen. De aller fleste brøddeiger modnes i en hevekurv til de er klare for baking.
Hvilke typer hevekurver finnes?
Det finnes forskjellige materialer som hevekurver lages av. De vanligste er:
- Rotting
- Trefiber
- Silikon eller plast
- Bast
De to første variantene er de mest brukte.
Hvilke former og størrelser av hevekurver finnes?
I tillegg til materialet skiller hevekurvene seg i form og størrelse. Det finnes:
- runde
- firkantede
- ovale (avlange)
- korsformede
- ringformede (for couronne)
- tynne og lange (for baguette)

Når det gjelder størrelse, kan du også velge mellom flere varianter:
- rundt – 22 cm diameter x 8 cm høyde = ca. 500g til 750g deig
- rundt– 22 cm diameter x 11 cm høyde = ca. 750g til 1000g deig
- rundt – 24 cm diameter x 9 cm høyde = ca. 750g til 1000g deig
- rundt – 26 cm diameter x 7 cm høyde = ca. 1000g til 1250g deig
- oval – 26 cm x 14 cm x 8 cm = ca. 500g til 750g deig
- oval – 30 cm x 19 cm x 8 cm = ca. 1000g til 1250g deig
- oval – 24 cm x 19 cm x 10 cm = ca. 1000g deig
- oval – 32 cm x 16 cm x 7.5 cm = ca. 750g til 1250g deig
Det anbefales å følge produsentens anvisninger og prøve selv hvor mye deig som faktisk passer i en kurv. Dette er bare teoretiske omtrentlige angivelser. Det kommer også an på typen deig og hvor mye volum den tar opp.
Rotting eller trefiber – hevekurv?
Valget av hvilken hevekurv du bruker er smakssak. Men etter min mening har trefiber-varianten avgjørende fordeler. Hvilke det er, ser du nedenfor. Jeg vil ikke gå inn på hevekurver av plast her, da naturlige materialer er veldig viktige for meg.
Trefiber hevekurv
Kurvene av trefiber produseres hovedsakelig i Europa. Tre males og presses sammen med vann under trykk for å lage formen. Fordeler
- Deigen kleber ikke så lett fast til kurven
- Rimelig
- Ingen stoffinnsats nødvendig
- Flere muligheter i form og mønster
- Robust
- Miljøavtrykk Ulemper
- Varer ikke evig
Rotting hevekurv
Kurver av rotting lages av rottingpalmen (rattan) i Asia. Rørene vannes for å gjøre dem bøyelige. Fordeler
- Best regulering av temperatur og fuktighet
- Varer lenge (spesielt med lininnsats)
- Utbredt Ulemper
- Deigen kleber lett fast
- Dyrere
- Stoffinnsats (eventuelt) nødvendig
- Miljøavtrykk
Alternativer til kjøpbare hevekurver
Hvis du ikke vil kjøpe en hevekurv eller ikke har en passende størrelse tilgjengelig, kan du hjelpe deg selv ved å lage en kurv til deigen din av eksisterende boller og former på kjøkkenet. Jeg bruker vanligvis normale aluminiumsboller med et passende kjøkkenhåndkle av lin eller bomull. Hvis jeg vil bake et veldig stort brød, bruker jeg gjerne en firkantet kakeform med fjærmekanisme. Der får du enkelt plass til 2 kg deig. Du ser, du trenger ikke nødvendigvis bruke penger på utstyr som hevekurver. Ulempe: Det er vanskelig å få kjøkkenhåndkleet så nøyaktig i formen at ingen folder etterlater avtrykk i deigen.

Hvordan kommer deigen i hevekurven?
For at deigen ikke skal klistre seg fast i kurven, må du mele den tilstrekkelig. Avhengig av hvilket mel du har brukt i oppskriften din, må du bruke mer eller mindre mel. For rugdominante og/eller fullkornsdeiger bruker du mer mel, for lyse og hveterike deiger trenger du bare et lett mellag.
For brødene i bakeriet mitt bruker jeg også hevekurver med nøye avstemt melmengde – slik oppstår de karakteristiske mønstrene og den optimale formen som kundene mine setter pris på.
Spesielt med rottingkurver uten innsats må du alltid mele godt. Ellers vil deigen, avhengig av modningsgrad og hydreringsnivå i deigen, bli sittende fast i rillene på kurven. Med tiden vil du lære hvor mye mel du virkelig trenger. Noen feil hører med for å samle erfaring.
Når trenger man en hevekurv til brødbaking?
I utgangspunktet trenger du ikke en hevekurv i det hele tatt, så lenge vanninnholdet er lavt nok til at brødet beholder formen etter formingen. Men ingen vil bake mursteiner, men heller deilige brød. Derfor er hydreringen vanligvis så høy at du MÅ legge de formede deigene i en kurv, slik at deigen ikke flyter ut igjen og du til slutt tar en disklignende form ut av ovnen i stedet for et fint hevet brød.
For hvilke brød kan man jobbe uten hevekurv?
For rugbrød eller sterkt rugdominante brød velger noen å ikke bruke en form. Vanligvis holder disse deigene formen bedre og hever uansett ikke mer i ovnen.
Hvordan bør hevekurver rengjøres og oppbevares?
En hevekurv blir skitten over tid: På grunn av deigrester, melet og de forskjellige ingrediensene som brukes i brødet. Det er så langt ikke noe problem i det hele tatt. Det er viktig å passe på at hevekurvene alltid oppbevares tørt og spesielt at de tørkes raskt etter bruk. Dette fungerer best i en avkjølende ovn. Etter baking legger jeg hevekurvene vanligvis direkte i ovnen på en liten rist på steinen eller i støpejernsgryta.
Best er det å sette den på kanten, slik at ingenting svir. Men du kan også vente litt til ovnen har bygget ned varmen noe. 45 minutter ved 120 grader restvarme er helt tilstrekkelig for å fjerne fuktighet og eventuelle mikrober. En hevekurv bør ikke rengjøres med kjemiske midler. Med vann og eddik kan en kurv også gjøres kimfri. Jeg foretrekker selv den enklere varianten med restvarmen. Før neste baking fjerner jeg melrestene med en børste og en pensel.
Mugg i hevekurven
Som nettopp skrevet er det viktig å oppbevare kurvene tørt og raskt fjerne fuktigheten fra hevekurven ved å bruke restvarmen fra ovnen. Dette forebygger dannelsen av muggsopp. Også rengjøring med en blanding av vann og eddik kan brukes. Jeg jobber utelukkende med restvarmen og har aldri hatt mugg på noen av kurvene mine. Jeg ville ikke oppbevare kurvene i kjelleren, med mindre den er tørr og noenlunde varm.
Hevekurven mugner – hva gjør man?
Hva bør man gjøre hvis hevekurven mugner? Personlig ville jeg kaste kurven og kjøpe en ny. Det handler om at her håndteres matvarer, og siden jeg ikke er en muggspesialist, går jeg heller på den sikre siden. Andre børster kurven, rengjør den med varmt vann og eddik og tørker den ved over 120 grader i ovnen i 45 minutter. Det kan også fungere. Likevel ville jeg ikke anbefale det.
Kommer hevekurven med i ovnen under baking?
Et helt klart NEI. Hevekurven hører ikke hjemme i ovnen under baking. Bakingen skjer enten på stein eller i en gryte uten kurven.
-
-
-
Frøkrydderstang
Rundstykker kr 25,00Select options This product has multiple variants. The options may be chosen on the product page -
Testerpakke
BrødRated 5.00 out of 5kr 230,00Original price was: kr 230,00.kr 210,00Current price is: kr 210,00. -
-
-
-
-
Frøkrydderstang
Rundstykker kr 25,00Select options This product has multiple variants. The options may be chosen on the product page -
Testerpakke
BrødRated 5.00 out of 5kr 230,00Original price was: kr 230,00.kr 210,00Current price is: kr 210,00. -
-
-
-
-
Frøkrydderstang
Rundstykker kr 25,00Select options This product has multiple variants. The options may be chosen on the product page
Tips og vanlige spørsmål om brødbaking med hevekurv
Hvor lenge varer hevekurver?
En hevekurv kan vare i flere tiår, avhengig av bruk og samvittighetsfull pleie. En intensiv bruk kan imidlertid også slite ut en hevekurv innen 12 måneder. Spesielt med trefiberkurver er en viss slitasje mulig. Med rotting er beskyttelse med et innlegg garanti for lang holdbarhet.
Hvordan kommer deigen ut av hevekurven?
En brøddeig veltes vanligvis ut av hevekurven før baking. Direkte på bakestenen eller i gryta, eller først på et stykke bakepapir på en spade. Bare rugbrød løftes noen ganger for å beholde foldene i deigen, som oppstod under modningen, som mønster.
Deigen sitter fast i hevekurven
Hvis deigen blir sittende fast i hevekurven, var den enten for klebrig (spesielt vanlig med rug) og/eller det ble brukt for lite mel. Det er best å bruke en lininnsats, slik at det er mindre sannsynlig at den kleber seg fast. Deigrester kan du fjerne med håndtaket på en tresleiv eller en pensel.
Kan hevekurver brukes for både surdeig og gjærdeig?
Ja, det er uavhengig av hvilket hevemiddel som ble brukt for brøddeigen.
Skadedyr på hevekurven, hva gjør man?
Hvis du har melbiller på hevekurven, kan du bare børste dem av og la hevekurven tørke igjen i 45 minutter ved 120 grader. Slik desinfiseres alle rester og mikrober. Du forebygger skadedyr ved alltid å la hevekurven tørke varmt etter baking og fjerne overflødig mel.
Skjøt opp eller ned?
Du har valget om deigen skal i hevekurven med skjøten opp eller ned. Avhengig av om du foretrekker et rustikt riss i skorpen (skjøt ned) eller en glatt skorpe med eller uten snitt (skjøt opp).
For mer om riktig deigbehandling og flere brødtips, besøk bloggen vår på. Der deler jeg regelmessig mine erfaringer og tips fra mitt daglige arbeid i bakeriet.