På bare noen få skritt til den perfekte surdeigen

Mel og vann er de eneste ingrediensene du trenger for surdeig. Etter det jobber surdeigen videre helt av seg selv. Det finnes altså ingen grunn til ikke å prøve seg på surdeigsbaking. Alt du trenger å vite, forklarer jeg deg steg for steg.

Rugmel og vann

For rugbrød-entusiaster er surdeig spesielt viktig, siden rug har dårligere bakeegenskaper enn spelt eller hvete, og ikke hever seg med vanlig gjær. Derfor må det en annen metode til – og det er surdeig. For at rugbrød skal bli bakeklart, trengs det nemlig syre. Denne syren dannes av melkesyrebakterier som utvikler seg omtrent én dag etter at starteren er satt. Det er disse bakteriene som gjør deigen «sur» – derav navnet surdeig.

Hvorfor bruke rugmel?

Det finnes mange gode grunner til å bruke rugmel oftere. Det er rikt på fiber som forbedrer stoffskiftet og gjør at blodsukkeret stiger og synker saktere. Det gir en lengre metthetsfølelse og gjør deg mindre sliten. For diabetikere er dette særlig gunstig. I tillegg senker rug kolesterolet, og magnesiuminnholdet styrker både nerver, muskler og konsentrasjonsevnen. Som du ser – det er mange gode grunner til å gjøre surdeigen til din nye favoritt.

Slik lager du din egen surdeigsstarter – steg for steg

Du bør sette av 5 dager for å lage en grunnleggende surdeigsstarter. Du trenger kun følgende to ingredienser:

  • 200 g rugmel (type 960)

  • 200 g lunkent vann

Vil du dykke dypere ned i surdeigens verden?
På bloggen vår deler vi enda mer kunnskap om surdeig – fra historien bak, til hvordan den påvirker smak, fordøyelse og næringsinnhold. Utforsk mer på SURDEIG og bli tryggere på hva surdeig egentlig er og hvorfor den gjør en forskjell.

Dag 1:

I vårt surdeigsstart-sett finner du alt du trenger for å lage en aktiv og velfungerende surdeig. Det store glasset bruker du til å mate surdeigen, mens det lille glasset er fint til å oppbevare starteren i kjøleskapet.

På dag 1 blander du 50 g rugmel og 50 g vann i et glass og rører godt. Dekk til og la det stå i romtemperatur i 24 timer.

Dag 2:

Åpne glasset og tilsett igjen 50 g rugmel og 50 g vann. Rør godt og dekk til. La stå i 24 timer som tidligere.

Dag 3:

Gjenta samme prosess: Tilsett 50 g rugmel og 50 g vann, rør godt og la stå i 24 timer med lokk.

Dag 4:

Nå mater du starteren for siste gang med 50 g rugmel og 50 g vann. La den stå i ytterligere 24 timer. Etter dette har du ca. 400 g bakeklar surdeig.

Mellom dag 3 og 4 bør du begynne å se små bobler i deigen. Dette er et tegn på at surdeigen er aktiv og begynner å «jobbe».

Dag 5:

Surdeigen er nå klar til bruk! Nå kan du lage et herlig brød av surdeig, mel, vann, salt og eventuelt brødkrydder.

Første gang du bruker surdeigen

På dag 5 kan du bruke starteren direkte i en oppskrift. Ta ut den mengden surdeig oppskriften krever og fortsett som beskrevet.

Den resterende surdeigen skal lagres lufttett, for eksempel i et skrulokk-glass, og settes i kjøleskap. Denne delen kalles “anstell” (eller “starter”) og kan brukes senere.

Surdeigbrød

Slik mater du surdeigen for videre bruk

Hva gjør du neste gang du skal bake?

Som regel bruker man ikke hele surdeigen på én gang. Resten – altså anstellsdeigen – oppbevares tett lukket i kjøleskap til neste gang.

Når du vil bake igjen, må du aktivere starteren. Dette kalles også å “mate” surdeigen:

  1. Ta surdeigen (anstellsdeigen) ut av kjøleskapet.

  2. Mat den med rugmel og lunkent vann i forholdet som oppskriften krever.

  3. La blandingen stå tildekket i romtemperatur i 8–10 timer – til den viser tydelige bobler. Da er den aktiv og klar til baking.

  4. Bruk den mengden surdeig du trenger til oppskriften.

  5. Ha resten av surdeigen tilbake i et tett glass og sett det i kjøleskap igjen. Den holder seg i ca. 2–3 uker.

Denne prosessen kan gjentas så mange ganger du vil.

Har du fått smaken på ekte surdeig?
I nettbutikken vår finner du håndlaget surdeigsbrød bakt med tid, kjærlighet og naturlige råvarer. Besøk hjertebrød.no/shop og bestill et brød – klart til å nytes.