Wienerske kaffeehuskulturen: En tidløs tradisjon

Kaffeehus og kafeer finnes i alle byer. Likevel er ingen by i verden så tett knyttet til kaffe som Wien! De tradisjonelle kaffeehusene utstråler en usammenlignbar sjarm og er en viktig del av Wien-opplevelsen. De færreste besøker de ærverdige kafeene bare for kaffens skyld. Man tilbringer tid på kaffeehuset for å møte kjære mennesker, snakke sammen og oppdatere hverandre på det siste som har skjedd.

Kaffeehuset må “oppleves”. Det ble beskrevet av forfatteren Stefan Zweig som en “institusjon av særegen art, som ikke kan sammenlignes med noe lignende i verden”. Og han har rett: I kaffeehuset har det alltid hersket en helt egen stemning. Den wienerske kaffeehuskulturen er full av historie og en viktig del av Wien, derfor erklærte UNESCO den som immateriell kulturarv i 2011.

Et tilbakeblikk

På 1800-tallet var Wien kaffens hovedstad, tross alt fantes det allerede 600 kaffeehus i år 1900. Hemmeligheten bak Wiens suksess var å tilsette sukker og melk i kaffen. Kaffeehuseierne brukte ikke ferdig kaffemel, men ristet selv og lagde sine egne sortsblandinger. De kalte seg derfor stolt for “kaffeekokere”, og slik kaller wienerske kaffehuseiere seg også i dag. Selv om det i kaffeehusenes tidlige år fantes forskjellige tilberedningsmetoder, var det den gang ikke snakk om “Melange”, “Fiaker” eller “Verlängerter”. De utelukkende mannlige kaffegjestene kunne bestille kaffen sin ved hjelp av en fargepalett og få den tilberedt individuelt. Wienerske kvinner fikk først adgang til kaffeehusene fra år 1856.

Den velkjente wienerske kaffeehuskulturen begynte mot slutten av 1800-tallet og varte til den første tredjedelen av 1900-tallet. Også i dag lever den gamle kaffeehuskulturen videre i Wien: Interiøret er ofte det samme som den gang, med Thonet-stoler ved marmorbord, mykt polstret fløyel og store speil for å kunne observere andre gjester i hemmelighet. Det finnes fortsatt aviser fra hele verden og noen ganger biljardbord.

Tradisjonelle wienerske kaffeehus

Opplev den ekte wienerske kaffeehuskulturen! Det handler om mer enn kaffe, det handler om en livsfølelse. Dykk ned i den gammelwienerske verdenen av melange, kake og levende historie. Velkommen til det wienerske kaffeehuset.

Ønsker du å lære mer om den rike østerrikske baketradisjonen? Utforsk vår omfattende guide om østerrikske bakevarer 
Les mer om østerriksk baketradisjon her →

Café Frauenhuber

En herr Kasimir kjøpte kaffeehuset i 1840, senere rundt 1849 kom det i besittelse av en herr Anton Sagorz, som fikk det ombygget på denne tiden. Kaffeehuset het den gang Kaffeehaus Herzog, men har siden 1891 vært kjent som Café Frauenhuber frem til våre dager. Fra 1824 møttes man gjerne her for et parti sjakk og også en eggepunsj.

Café Frauenhuber

Café Sacher

I 1832 fikk den bare 16 år gamle bakerlærlingen Franz Sacher i oppdrag fra fyrst Metternich å bake en spesiell kake til hans gjester. Dette var begynnelsen på seierstoget til den berømte kaken, som man må ha smakt. Original Sacher-kaken regnes fortsatt som Wiens uoffisielle symbol.

Café Sacher

Café Sperl

I 1880 ble kaffeehuset bygget etter tegninger av ringveisarkitektene Gross og Jelinek på oppdrag fra Jakob Ronacher, deretter ble Cafe Ronacher overtatt av familien Sperl. I 1884 førte Adolf Kratochwilla lokalet videre, men beholdt det nå kjente navnet “Cafe Sperl”. Sperl tar deg med til det gamle Wiens verden. På søndager spises kaken til levende klavermusikk.

Café Sperl

Café Central

I Café Central var Leo Trotskij, Sigmund Freud, Alfred Polgar, Stefan Zweig, Peter Altenberg, Adolf Loos og mange flere stamgjester. Ved kaffe, kake og den ene eller andre sigaren var Wiens største diktere, tenkere og andre viktige personligheter samlet i dette vakre kaffeehuset.

Café Central

Café Landtmann

I 1873 hadde Franz Landtmann ikke tenkt å åpne et hvilket som helst kaffeehus. Det skulle bli Wiens mest elegante kaffeehus, noe han lyktes utmerket med. I dag kan du fortsatt nyte kaffe og kake her på originale Thonet-stoler fra keisertiden eller i en koselig, verneverdig sittelosje, mens du betrakter de mange historiske intarsia-arbeidene på veggene og speilene fra 1920-årene.

Café Landtmann

Café Hawelka

Café Hawelka i Wiens 1. distrikt representerer et av de siste store litteratur- og kunstnerkaffeehusene i sentraleuropeisk tradisjon. I dag drives det fortsatt av Hawelka-familien, akkurat som Leopold Hawelka og hans kone Josefine gjorde for 80 år siden da de åpnet kaféen. Sent på kvelden serveres de berømte “Buchteln” (søte gjærbakst).

Café Hawelka

Wienersk kaffeleksikon

I Østerrike har du valgets kval når det gjelder kaffe…

  • Mokka
  • Svart kaffe uten melk og sukker, vanligvis fra espressomaskinen
  • Kleiner Brauner Enkel mokka med melk og fløte i liten skål, melken serveres separat i en porselenskanne
  • Großer Brauner Dobbel mokka med fløte om ønskelig i stor skål
  • Einspänner Liten mokka i glass med mye pisket krem
  • Fiaker Stor mokka i glass med mye sukker og et lite glass slivovitsj eller rom
  • Häferlkaffee Filterkaffe i krus (større kopp med hank) med høy melkeandel
  • Melange Halvparten kaffe, halvparten melk
  • Wiener Melange Melange med skummet melk servert i glass
  • Kleiner Schwarzer (også kalt kleiner Mokka) Enkel mokka uten fløte i liten skål
  • Großer Schwarzer (også kalt großer Mokka) Dobbel mokka uten fløte i stor skål
  • Verlängerter (internasjonalt: Americano) En liten svart forlenget med samme mengde varmt vann

Ta med deg et stykke østerriksk bakemagi hjem! I vår nettbutikk finner du autentiske ingredienser, spesialutstyr og bakemikser for å lage dine egne østerrikske bakevarer.
Besøk vår nettbutikk nå →